FaR

FaR – fysisk aktivitet på recept

FaR är en behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården som används både förebyggande och som behandling vid ett stort antal diagnoser. Fysisk aktivitet kan i vissa fall helt eller delvis ersätta läkemedelsbehandling. Du kan få ett FaR utskrivet av all legitimerad personal inom hälso- och sjukvården. Oftast handlar det om att bli mer fysiskt aktiv i vardagen. Dessutom har fysisk aktivitet bara positiva ”biverkningar”. Det är aldrig för sent att börja röra på sig – fysisk aktivitet har positiva effekter oavsett ålder eller träningserfarenhet.

Friskis&Svettis Simrishamns filosofi är att det ska kännas roligt ock lustfyllt att träna och vara igång med kroppen. De träningsformer vi rekommenderar kan du läsa mer om här nedan.

Gruppträning

Jympa soft – jympa i lugnare tempo

Jympa är Friskis&Svettis helt egna unika och kompletta träningsform. Jympa soft är allroundträning för dig som skonsamt vill stärka din kropp. Du tränar styrka, kondition och rörlighet på ett energigivande sätt utifrån dina förutsättningar.

Jympa soft tar hänsyn, bygger upp och utmanar på ett smart sätt. Vi tränar stabila genomtänkta övningar utan hopp med den egna kroppen som belastning i tempon du hinner med. Passet stärker särskilt din rygg genom stabilitets- och balansträning på ett säkert sätt. Ledaren sätter sin personliga prägel på passet.

Cirkelfys soft

Cirkelfys soft är funktionell och fokuserad styrketräning där vi tar särskild hänsyn till muskler och leder. Passet är uppbyggt i stationer och vi gör tre varv. Vi tränar uppbyggande övningar med olika redskap och den egna kroppen som belastning. Vi fokuserar på uthållig styrka och teknik men utmanar även stabilitet och balans med en skön puls. Cirkeln är laddad med funktionella styrkeövningar som bygger upp kroppen på ett rejält och skonsamt sätt.

Spinning

Spin Soft – konditionsträning på en lugnare nivå

Spin Soft är en något mindre ansträngande och pulshöjande form av spinning med färre distanser i stående position. Kan vara utmärkt att gå på om man är ny inom spinning. Spin Soft är mjukare, inte försiktig. Musiken är drivande och passet fyller på med energi.

Cirkelgym

Cirkelgym soft

Cirkelgym är ett gruppträningspass där du tränar individuellt vid olika stationer / maskiner, under ledning av en instruktör. Fokus ligger på uthållig styrketräning med konditionsträning som en bonus. Cirkeln  består av 16 övningar för hela kroppen. Träningen passar både för erfarna och oerfarna.

Yoga

Balans, rörlighet, styrka, medvetenhet, koncentration och andningsövningar

Fysisk yoga i flöde med variation från klass till klass, en kombination av ashtanga och hathayoga. Vi startar med andning och mjuk uppvärmning, vidare till solhälsningar och stående positioner, därefter kommer vi ner till sittande positioner för att avslutningsvis komma ner till avslappning och återhämtning. Balans, rörlighet, styrka, medvetenhet, koncentration och andningsövningar är inslag i klassen. Vi blandar konsten av yoga med vetenskapen kring biomekanik. Stor vikt läggs vid att koordinera andning och rörelse så att en rörelse går in i nästa.
Yogaklassen vänder sig till de flesta oavsett nybörjare eller van yogautövare, när man tränar yoga utgår man ifrån sig själv och anpassar varje övning efter sina egna förutsättningar. Det gör att alla kan vara med.